Γεώργιος νεομάρτυς, εν Χώρα Σάμου (†1801)
Αρκετών αγίων η ζωή, με τις μεταπτώσεις της, θυμίζει γνωστά παραδείγματα από την Αγία Γραφή ή την εκκλησιαστική Ιστορία. Υποταγή στην αμαρτία, μετάνοια, αγώνας πνευματικός, μαρτύριο. Στη χορεία αυτή ανήκει και ο νεομάρτυς Γεώργιος Διζλάογλου, από τη Νέα Έφεσο (σημερινό Κουσάντασι). Γεννημένος το 1756, όταν ανδρώθηκε ακολούθησε τον έγγαμο βίο και απέκτησε παιδιά. Παρασύρθηκε όμως στην ασωτεία, παραμελώντας τις οικογενειακές υποχρεώσεις και λησμονώντας την ιδιότητά του ως χριστιανού. Και σαν να μην αρκούσε αυτό, αρνήθηκε και τη χριστιανική του πίστη, δηλώνοντάς το στον Τούρκο δικαστή…
Δεν πέρασε όμως καιρός και «ήλθε εις εαυτόν». Συνειδητοποίησε το μέγα αμάρτημά του. Μετάνιωσε και θέλοντας να επανορθώσει έφυγε από τη Νέα Έφεσο και πήγε στη Χώρα της Σάμου, απ᾽ όπου καταγόταν ο πατέρας του. Οι Τούρκοι τον αναζητούσαν και μη βρίσκοντάς τον διέδωσαν ότι τον σκότωσαν οι χριστιανοί για να τον τιμωρήσουν για την αλλαξοπιστία του, και ότι τον έθαψαν στα θεμέλια ναού που οικοδομούσαν. Γι᾽ αυτό και είπαν ότι θα γκρεμίσουν ο,τι είχε μέχρι τότε χτιστεί.
Οι πρόκριτοι Έλληνες, για να αποφύγουν την κατεδάφιση, φανέρωσαν στους Τούρκους την παρουσία του Γεωργίου στη Σάμο, με αποτέλεσμα αυτός να συλληφθεί και να οδηγηθεί ενώπιον του ιεροδικαστή της Νέας Εφέσου. Μπροστά στις πιέσεις υποχωρεί και τοποθετείται ως νεωκόρος στο τζαμί. Αλλά και πάλι η συνείδησή του εξεγείρεται. Νιώθει την πτώση του. Μετανοεί και δραπετεύει, πηγαίνοντας στη Σάμο αρχικά, κατόπιν στην Πάτμο, όπου ενισχύεται πνευματικά και αποφασίζει να επανορθώσει την προδοσία.
Επέστρεψε στη Σάμο και εμφανίστηκε στο Τούρκο διοικητή για να ομολογήσει τη χριστιανική του πίστη. Αφού εκείνος διέταξε να τον ραβδίσουν, δωροδοκηθείς από τους δημογέροντες άφησε ελεύθερο τον Γεώργιο. Τότε αυτός, αποφασισμένος για το μαρτύριο, πήγε στη Νέα Έφεσο. Αφού προσευχήθηκε και ετοιμάστηκε με εξομολόγηση και θεία κοινωνία, στις 3 Απριλίου του 1801 εμφανίστηκε ενώπιον του ιεροδικαστή και διακήρυξε με παρρησία τη χριστιανική του πίστη. Δέχθηκε υποσχέσεις και απειλές, υπέμεινε βασανισμό και φυλάκιση, έμεινε όμως εδραίος και αμετακίνητος, ώσπου στις 5 Απριλίου «τελειώθηκε» με αποκεφαλισμό και προστέθηκε στο «περικείμενον ημίν νέφος μαρτύρων». Το τίμιο λείψανό του οι χριστιανοί το ενταφίασαν δίπλα στον νεομάρτυρα Πολύδωρο.
Η μνήμη του τιμάται πανηγυρικά την Κυριακή της Σαμαρείτιδας (Ε’ μετά το Πάσχα), με επίκεντρο τον ομώνυμό του ιερό ναό στη Χώρα Σάμου.
Ευάγγελος Π. Λέκκος
θεολόγος, νομικός