“…και είπαμε πρώτα υπέρ Πίστεως και έπειτα υπέρ Πατρίδος…” (Θεοδ. Κολοκοτρώνης)

το περιεχόμενο ανανεώνεται συχνά

σποτ δράσεων
αφίσα δράσεων

Αγαπητοί μας αδελφοί,

με αφορμή την μεγάλη επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης, ο Ι. Ναός μας θα συμμετάσχει στους εορτασμούς με μία σειρά εκδηλώσεων.

Το γενικό θέμα των Ενοριακών Δράσεων είναι: “Γι’ αυτά πολεμήσαμε. …και είπαμε πρώτα υπέρ Πίστεως και έπειτα υπέρ Πατρίδος”.

Στόχος μας δεν είναι να μείνουμε τόσο σε πρόσωπα και γεγονότα αλλά να καταδείξουμε την αυτοσυνηδεισία των Αγωνιστών του ’21 ότι πολεμούσαν για του “Χριστού την Πίστη την αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία”.

Οι Ενοριακές μας δράσεις θα κινηθούν λοιπόν πάνω σε αυτούς τους δύο άξονες θέλοντας να δείξουμε την σχέση των αγωνιστών με την Πίστη, την προσφορά των μοναστηριών και της εκκλησίας στον Αγώνα, την αποτυπωμένη σε όλα τα μπαϊράκια Πίστη τους, την προσφορά του Κρυφού Σχολειού αλλά και τις συνθήκες που οδήγησαν στην επανάσταση, τις συνθήκες σκλαβιάς των υπόδουλων Ελλήνων, το πως φτάσαμε στο “Ελευθερία ή Θάνατος” κ.α.

Τα παραπάνω θα υλοποιηθούν μέσα από διαδικτυακές ομιλίες με έγκριτούς και εκλεκτούς καλεσμένους στο κανάλι μας, με δύο πρωτότυπα οδοιπορικά – ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει ο Ι. Ναός, με αφιερωματική έκθεση Βιβλίου, με ένα μεγάλο Μαθητικό Διαγωνισμό, πρωτότυπα βίντεο και ανοικτή εκδήλωση – συναυλία τον Ιούνιο.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν η χορωδία του Ι. Ναού μας, τα κατηχητικά Σχολεία όλων των βαθμίδων, η Σύναξη Νέων και πλήθος εθελοντών και συνεργατών.

Την διοργάνωση έχει αναλάβει ειδική επιτροπή με εκπροσώπους από όλους τους τομείς της ενοριακής δράσης.

Σε αυτή εδώ την ειδική σελίδα θα αναρτώνται οι ανακοινώσεις και ό,τι άλλο σχετικό με τις δράσεις αυτές και παρακαλούμε να είστε συντονισμένοι γιατί το υλικό θα ανανεώνεται και εάν εσείς το κρίνετε θα μπορούσατε να το κοινοποιείτε και αλλού.

Σημαίες Επαναστάσεως

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Ι. Ναού μας για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική επανάσταση, για όλο το 2021, θα κυματίζουν στο σημαιοστάσιο του Ι. Ναού μας, 21 σημαίες ιστορικές της Ελληνικής Επανάστασης. Όλες φέρουν τον Τίμιο Σταυρό!

Στον αγώνα συναντάμε και τα μπαϊράκια του κάθε καπετάνιου. Αυτός που έφερε το μπαϊράκι ήταν ο μπαϊρακτάρης. Επίσης τα φλάμπουρα, που έπαιρναν οι αγωνιστές όταν πανηγύριζαν και στις γιορτές. Ήταν τριγωνικού σχήματος και εκεί οφείλεται ο σημερινός σημαιοστολισμός κατά την πανήγυρη των Ι. Ναών. Ο φέρων το φλάμπουρο, φλαμπουράρης.

Πρώτη σημαία που βάλαμε είναι η σημαία της Μάνης. Σημαία που υψώθηκε στη Μάνη, 22 Μαρτίου 1821, με την κήρυξη της επανάστασης. Όλοι οι οπλαρχηγοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης, μπροστά στο ναό των Ταξιαρχών, και στη θέση «Κοτρώνι» ύψωσαν την πρώτη επαναστατική σημαία, πρόχειρα κατασκευασμένη από λευκό ύφασμα, με γαλάζιο σταυρό στο κέντρο. Στην επάνω πλευρά έγραφε «Νίκη ή Θάνατος» (και όχι «Ελευθερία», γιατί η Μάνη θεωρείτο ελεύθερη), και στην κάτω «ταν ή επί τας». Η σημαία ευλογήθηκε από τους ιερείς και όλοι οι αρχηγοί, με προεξάρχοντα τον Κατσάκο Μαυρομιχάλη (1800-1836), ορκίσθηκαν γονυπετείς ότι ενωμένοι θα αγωνιστούν για την ελευθερία του έθνους. Στην συνέχεια ακολουθεί παρουσίαση των σημαιών που θα αναρτήσουμε.

Σημαία του Παπαφλέσσα (1788-1825). Υψώθηκε αμέσως μετά την κατάληψη της Τριπολιτσάς (Σεπτέμβριος 1821) φτιαγμένη από το ράσο του και τις λόξες της φουστανέλας του οπλαρχηγού Παναγιώτη Κεφάλα (πηγή). Μετά την απελευθέρωση έμελλε να γίνει η πρώτη επίσημη σημαία της ξηράς του ελεύθερου Ελληνικού κράτους. 

μείνετε συντονισμένοι…

Έκθεση βιβλίου με θέμα την Ελληνική Επανάσταση / 1821 – 2021 / 200 χρόνια

Μεγάλος Μαθητικός Διαγωνισμός